Studio is an hybrid architecture studio and glass workshop. Our passion for sustainable design is evident throughout our work. We believe the best architecture emerges from the integration of good design with social and environmental responsibility, which fuses with our experience as a working glass studio to create inventive solutions to our clients’ needs.

Brightblue was established in 2004 and is based by the sea, in a building which is also an exemplar of the work we do. Currently being renovated, Ballard’s Smoke House makes the most of its orientation and location, using sustainable design and materials to achieve Activhaus standard. It represents a strong connection with the environment which is at the heart of the practice.

Brightblue was highly commended for the Best Domestic Extension North East LABC Building Excellence Award in 2011, and by Sculpture in Context for 2004’s Cut Glass installation in Dublin’s National Botanical Gardens. They have also been selected for several prestigious large-scale sculptural installations in building.

“Henry Amos’s interest in glass is not inspired by the need to build a grand new model of glass architecture, but by the potential of transparency and light to become a metaphor for a dynamic process, open to change and interpretation. His ‘molten architecture’ shows how glass when used imaginatively with interactive and new technologies in a spirit of open ended investigation can offer an exciting and creative way forward to the future.” – Excerpt from ‘Molten Architecture’, Glass In The North East, by Gary Power

Brightblue Studio recognises our responsibility to influence sustainability, not only through controlling the environmental impact of our buildings but also in the way we run our studio.

As well as striving for Passivhaus standard and recycling construction materials in all our current work, we actively seek projects that will benefit local communities, and the environments in which they live. Recent examples include a Permaculture landscape design and One Tree project on the site of Newcastle Central Mosque, involvement in Newcastle University’s Vertical Gardens scheme and our work with a local councillor and residents to design a community garden.

As a practice we recycle everything from notepaper to electrical equipment, use 100% green electricity (certified) and more than half of our staff cycle to work. We are experimenting with growing vegetables and plants for improved indoor air quality and food. We aim to make our new building (currently in planning), the most sustainable, and cheapest to run for its size, in the North East.